zaterdag 9 juni 2012

Kaart Haïti en Port-au-Prince, Grote Antillen

Kaart Haïti: VN
Haïti heet officieel de Republiek Haïti. Het is een land in Amerika in het Caribische Gebied met 9.719.932 inwoners (2011). De hoofdstad is Port-au-Prince en de officiële talen van het land zijn Frans en Kreyòl.

Haïti ligt op het westelijk deel van het eiland Hispaniola, dat behoort tot de Grote Antillen. Het land heeft een oppervlakte van 27.750 vierkante kilometer.

Op het oostelijk deel van Hispaniola ligt het buurland Dominicaanse Republiek. De eilandstaat ligt in het noorden aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden aan de Caribische Zee.

Ten noorden van Haïti liggen de Turks- en Caicoseilanden, ten noordwesten ligt Cuba en in het zuidwesten ligt Jamaica.

Haiti telt een aantal kleinere eilanden, dit zijn onder meer Île de la Gonâve, in de Golf van Gonâve, Île de la Tortue en Île à Vache.

De ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus ontdekte Hispaniola. Dit eiland werd indertijd bewoond door de Taíno-indianen, een stam die behoort tot de Arowakken.

Het land kende vervolgens een Spaanse en daarna een Franse koloniale overheersing. Op 1 januari 1804, bij de Haïtiaanse Revolutie, werd de onafhankelijkheid uitgeroepen.

Op 17 april 1825 erkende Frankrijk de onafhankelijkheid van Haïti.

Het Étang Saumâtre, 25 km ten oosten van Port-au-Prince, is het grootste meer (170 km2); ten westen hiervan ligt het Trou Caiman, en in het zuiden het Étang de Miragoâne.

Klimaat en toerisme
Haiti kent een tropisch klimaat dat aan de noordkust getemperd door de passaatwinden. Het land wordt geregeld getroffen door orkanen.

Op het eiland liggen verschillende meren. Het Étang Saumâtre, 25 kilometer ten oosten van Port-au-Prince, is met een oppervlakte van 170 km2 het grootste meer. Ten westen hiervan ligt het Trou Caiman, en in het zuiden het Étang de Miragoâne.

Steden Haïti
Naast de hoofdstad Port au Prince zijn een aantal andere grote steden op Haïti: Carrefour, Delmas, Pétionville, Croix des Bouquets, Jacmel, Cap-Haïtien, Léogâne, Les Cayes, Petit Goâve.

Kaart steden Haïti: CIA